Termékkategóriák

 Pergetők is lehetnek ”bogarasak”

            Gyermekkoromban vadásztam utoljára domolykóra. Patak mentén bujkálva úsztatgattuk a pici úszós motyókat gilisztával ,  szöcskével , cserebogárral csalizva. Azóta eltelt jó pár év ,kitágult a világ, sorra kipróbáltam az összes horgászmódszert , match ,  feeder …. végül a pergetés rabjává váltam. Mindig is érdekelt a legyezés , de a horgászmódszer körülményessége miatt nem vágtam bele. Kora tavasszal , Gyuri barátom boltjában a tömérdek műcsali közt akadt meg a szemem az apró Stepanow bogárwobblereken és Kovmasters UL wobblereken. Rögvest az elfeledett domolykózás emlékei villantak át az agyamon,zsákmányoltam is párat magamnak.

            Eljött az apróságok ideje , a természet ébredezik téli álmából , apró bogarak emelkednek a délutáni napsütésben. BANG BANG!!! Irány a peca  a színhely ugyanaz mint majd 20 évvel ezelőtt ,a közeli patak. Csak a felszerelés más rövid UL varázspálca,pici 1000-es orsó,0.14 sinking monofillal csurig töltve. Pár jó tanács kezdő domi vadászoknak: természetbe illő öltözet , nem G.I.JOE-os öltözet se White Partys,igyekezzünk mindig úgy pecázni , hogy árnyékunk ne vetődjön a vízre, mozogjunk lassan és halkan. A Polár szemcsi alap.,ha már ők látnak minket akkor mi is lássuk őket.

            Patak partra érve ,örömmel láttam , hogy a víz kellemesen a medrében csordogál , de nem kristály tiszta. Messzebb álltam meg és miközben szereltem,félszemmel vizslattam a vizet.Apró árnyak suhantak át a napsütötte részeken. Zsinórom végére apró kapocs került , hogy gyorsabban tudjam cserélgetni a ”cini-minis” csapatot. Elsőnek a sárgás Stepanow bogarat akasztottam be. Első dobásommal egy lassabb árnyékos visszaforgót céloztam meg. Potty-bevontat. Semmi hmm… pedig ott kell lapulniuk , fedezékben érzik magukat az árnyékban. A harmadik beesőre apró koppintás de sajnos nem lett meg , hibáztam , nem volt feszes a zsinór. Negyedik dobásnál már a levegőben fékezem a zsinórt,a bogaram landolna de abban a pillanatban érzem az apró koppanást a botomon.  Ez lessz az!  Már locsog is a víz kis barátom hamar megadja magát.Magamhoz is tessékelem.

Semmit nem változott az érzés , ugyan úgy örülök neki mint kiscsikó koromban. Gyors portré s mehet is vissza. Mi lesz ma még itt?  Újabb dobások a langóba , de már senki nincs ott , vagy inkább berezeltek? Megfigyelhető , ha egyet kiszedünk a csapatból , akkor a többi elillan. Sok idő kell mire ugyanott , újra vadászgatni kezdenek. Így hát én is más pályát keresek és csalit váltok. Ha eszik , akkor eszik mást is. Tiny kerül a kapocsba. Lefelé bandukolva , magas partról kémlelem a vizet ,lassú , szétterült kb. 3m széles,30m hosszú sekély részen halrajra találok. Nem nagyok de ideális alanyok a tesztre. Repül is a Tiny mögéjük. Fontosnak tartom hogy ne a halat akarjuk ledobni , sétáltassuk a csalit a látómezejükbe. Bár ezeknek szerintem a hátukon is szem van. A műcsalira ráfordulva követik egy darabig majd vissza úsznak a start pozícióba. Ejha! Bogár? Nem , még sem. Pár dobás és kikövetés után a Tinyt apró hal alakú wobblerre cserélem. Még Franciában vettem , gondoltam jó lesz balinozni. ULF pálcámmal pöccintem is a helyére, bevontatásra a „betyársereg” utána is ered. Kop! Kop! sorozzák az apróságok. Majd oldalról egy vaskosabb domi tiszteset odavág neki. Meg is lesz. Fröcsköl rendesen , apró orsóm fékje meg-meg zizzen , közben ereszkedem le a parton hogy kivehessem a domit. A kicsinek nem mondható hasi kettes horog biztosan fogta,de a parton ki is akadt a szájából. Valószínűleg mérete miatt volt pár üres koppintásom. CSÍZ!!! Mehetsz vissza pajti.

 

Visszamászva a magaspartra , örömmel tapasztalom ,hogy a domik nem széledtek szét csak kicsit lejjebb úszott a banda. Csali csere , Tiny vissza. Kb. dobhattam vagy tízet , de érdeklődésen kívül semmi. Hmm..jöhet a BOGÁR! Az első beejtésre rátámad egy kisebb játékos de a hármas horog nem bírja megcsípni. Második körben már ráragad egy nagyobb, hát hiába a BOGÁR az BOGÁR. Lecsörtetem , kiakasztom a horgot. A szája szélét fogta halványan. Visszaengedem és közben azon gondolkodom ,hogy a következő pecánál finomabbra vagy egyesre cserélem a horgokat. Pályát váltok mert a bandát szétzavartam.No de se baj majd visszafelé újra próbálom ezt a helyet. Keskenyebb , mélyebb , kanyargósabb , alámosottabb részhez érek. Dobjak ne dobjak? A kanyarokban mélyebb vizet sejtek , ezért itt az ideje hogy kipróbáljam a Kovmasters apróságokat. Elsőnek egy tiszta feketét ejtek a külső ív kezdetéhez. SINKING , várok egy picit had sodorja a víz a mosás alá , majd lassú bevontatás , néha meg meg állítom , visszaengedem , minnél tovább táncoljon a parketten. Még kétszer megismétlem. Senki? Kicsit lentebb apró burványra figyelek fel hát csak van itt valaki!? A szín lesz talán a baj.Ez a szakasz árnyékos , mélyebb…jöhet ugyanez a csoda csak fehér hassal zöld háttal. Ismét sodortatom kicsit , majd megindítom , de abban a pillanatban kis botom már rúg is vissza , fékem is zizzen. Ejha! Csak igazam lett kisebb viaskodás után , csúsztatom is partra vaskos kis barátom.A kis hármas horog szépen , biztosan akadt. Vajon szakáll nélkül is meg lenne? Morfondírozom miközben fotózom , s engedem vissza.

 

Sétálok tovább a parton ,a fáktól mentes részen. Messziről látok domikat a vízben , de mire közelebb érek elillannak. Mintha éreznének nos erről beszéltem.Véleményem szerint talán a  legóvatosabb halfajta  a domolykó , ezért fákkal tarkított árnyékos részt keresek. Kis zubogó után visszaforgó , belógó bokor na ez már Ideális  hely , hogy megúsztassam a bogaram. A zubogóba  reptetem csalimat , kicsit kisodortatom a bokor alá , és kezdődhet a bábjáték. Megrezegtetem-elengedem , megrezegtetem… elengedni már nem tudom , mert valaki már húzza is a túlvégről. Iszkol a mélyebb vízbe de hiába , botom gyorsan felőrli erejét. Kis dobósúly ellenére, nagyon jól felkeményedik a blank. Megszelídítettem  már vele jobb csukákat is. Partra emelem a kis útonállót a hármashorog tuttin fogja , bajlódom is a kiakasztással. Majd újabb portré , s mehet is vissza a kishaver.

 

Közben el telt az idő felettem , folyadékot sem hoztam magammal. Ezért el indulok visszafelé. Az ígéretes helyeket dobálom újra,de már csak a bogár lóg a kapcsomban.  Ma Ő az ász. Fogok még párat , folyás irányba lefelé húzva így is jól veret.

Így kicsit gyorsabb a peca , de a halaknak nincs annyi idejük megszemlélni a beeső műcsalit. A kapás is vehemensebb , vadul rontanak a bogárra. Az egyik kisebb mélyre is nyeli, Benton dokisat kell játszanom a kiskomával. Csordogál is a vér szegényből , de sikerül baj nélkül elúsznia. Remélem túl éli. El is gondolkodtat az eset , a szakáll nélküli hármas horog vagy az egyágú horog cseréjével kapcsolatban.

            Ezért össze is pakolok , nem kockáztatom hálás játszótársaim életét,hisz holnap is tavaszi nap lesz, repülhet  majd élő és Stepanow bogár egyaránt. C n R

Richey

 
Regisztráció

Kosár
VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

Keresés a webáruházban

Gyártók


Facebook
Hirdetés
Hirdetés
Kiadó nyaralók
Partnerek
Katalógusok
2014-es katalógusok gyártók szerint:
Hirdetés
Hirdetés