Termékkategóriák


Az idén is meglátogattuk a Balatont , Balatonbogláron a kis családommal hosszú hétvégére. Természetesen a kajak nem maradhatott otthon ezúttal sem. Ha balatoni pecáról van szó , akkor nekem a light , gumis buzera peca jut eszembe ,a sügereket , kősüllőket, és süllőket megcélozva. Az idén hasonló pecához nem volt szerencsém , így hát ki voltam éhezve rá.

Buckalakók felfedezése: Az első pénteki napon , lehűlés utáni melegedő időjárás fogadott. A vízre kb. 300 métert kievezve ,hatalmas csend vett körül , amit nem tört meg , sem a balinok rablása , sem a sirályok visítása. A tájban való gyönyörködést, lassan felváltották a halak fellelésével kapcsolatos kérdések, mire , merre , mivel kezdjem a pecát? Pár algoritmust lefuttatva az agyamban , a gumizás mellett döntöttem. Újonnan beszerzett Tailwalk  ultralight tűspicces pálcámhoz, kisméretű peremfutó orsó, rajta 0,06 fonott társult. Előkének 20 cm körüli fluorocarbont kötöttem , apró kapoccsal. A tervem  a parttal párhuzamos első meredekebb mélyülés megkeresése volt, így a kb. 2 méteres vízmélységtől ,Északi irányban haladtam a Balaton közepe felé dobástávonként lekötve. Legyezőszerűen pásztáztam a homokos sík feneket , kisseb-rövidebb húzásokkal vezettem a csalimat. Az 5gr-os jigfejen lévő,fehér-flitteres korongfarkú IZÉT J Mert hogy sem halra sem féregre nem hasonlít , de szépen veret lassú húzásra is. Már kezdett unalmas lenni a pecerészés , mikor egyik irányban buckákat érzékeltem a finom kis pálcámmal,így hát haladási irányomat ezek irányába vettem. Kb. 3,5 méteres vízen lehorgonyozva kajakomat , megkezdtem a fenék  buckák vallatását. A második behúzásban apró koppintást éreztem a blankon , de nem akadt. Csalimat megpihentettem picit , majd az újra indítás után botspiccem meggörbülve jelezte , hogy valaki felvette a fenéken pihentetett csalit. Ezután már ismerős jeleket , kősüllős fejrázásokat közvetített a Xfast bottest a markomba.

 

 A gyönyörű kis foltos bandita , egy gyors fotó után nyomban visszakerült a tengerünkbe. Örömömben kavarogtak a kapást körülvevő gondolatok. Vajon a homokbuckák között húzódnak meg ,és onnan várják áldozatukat? Hiszen nem a húzásban jelentkezett a kapás,így hát a következő dobás után a csalimat, csak apró ugratgatásokkal pöckölgettem a fenéken kisebb pihenőkkel. És megtörtént a csoda! Olyan kapás-sorozásoktól pattogott a spiccem , hogy először ámultam , majd vigyor ült ki az arcomra , miközben fárasztottam a halat. A jiget kiszabadítva a hal torkából  szembesültem a ténnyel , hogy bizony a csalim kicsi korong farka eltűnt. Újabb plasztik után kutattam dobozomban , és egy versenyen nyert lilás-átlátszó-flitteres Dragon Belly Fish Pro-ra esett a választás. Már repült is a kiskatonám , az újabb buckalakó reményében , és a vehemens kapás most sem maradt el. Pihegett a hal a lábaimon a kajakban , én meg csak hitetlenkedtem sikeremen.


Aznap még kb. 2 órát pecáztam a homokbuckás területen , és számolatlan fogtam a köveseket, beesve egy-két kisebb süllővel tarkítva. Pár órás öröm peca után , nem éppen fájó szívvel hagytam ott a pályát,és eveztem vissza a parton napozó családomhoz.

                Csak lazán , nem kapkod , nem siet , helyette rezegtet: Szombat reggeli után , a kávé kortyolgatás közben , a gumis zacskók között kutattam az újabb „áldozatok” után.


Vajon mit tudok még meg etetni a kis buckalakókkal. Kezembe akadtak Váradi Gyuri cimborám Ukrán  Fish-Up repi csalijai,mely csomag 5 különböző modellből állt( www.profiblinker.hu ), tele mindenféle vízi szörnnyel. Már délelőtt volt  mikorra kieveztem, hasonló távolságra mint az előző nap. Pár próbadobással letapogattam az aljzatot , hogy biztos homokbuckák közt horgásszam. Hihetetlen , de mintha már a sodródó kajakból is koppintást éreztem volna. Az idő:szélcsendesebb , felhőtlen , nagyobb fényviszonyok voltak mint tegnap , ezért barnás, „kula” színű Fish-Up  U-Shad 2” 5cm halat tűztem,a kisebb, 4gr-os jigre. Lekötés után  suhant is „kulabá” az északi part irányába , és megkezdte fenéken való hip-hop táncát. Illetve kezdte volna , de már az első métereken bekopogott valaki , s az első kisebb szünetet követő emelésre komolyat rávágott. Görbült is szép ívben a Tailwalk Fullrange , a kis orsó fékje  megzizzent jó párszor,mire a 30cm körüli kövest nyakon csíptem. Ez ám a szép nap! „Kulabára” elcsábult még két bucka lakó , de az utolsó csatában elvesztette korong farkát. Kíváncsiságból is , na nem ám csak lustaságból J, visszadobtam nyominger plasztikomat , de ezúttal megpróbáltam valami lassabb bevontatást. Próbáltam minden érzékszervemmel arra összpontosítani , hogy a csalim szinte csak a fenéken rezegjen-mocorogjon , ezt a bot finom rezegtetésével értem el. (Hosszútávon baromi idegfeszítő meló , próbáljátok csak ki!) Természetesen segítségemre volt , hogy a hullámok nagyon enyhék voltak. Nagy meglepetésemre  és örömömre,az új technika halat adott. Számomra a legnagyobb öröm ,ha saját „úton”  járva , eddig ismeretlen módon fogok halat. Mondanom sem kell , horogszabadítás közben,már újabb ötleten , csalin járt az eszem. Most jött el a vízi kreatúrák ideje ,na gyerünk  FishUp repi zacsi elő! Választásom egy UV aktív, lilás-barnás szitakötő lárva(Diving Bug 2” 5cm) hasonmásra  esett. A kérdés ami felmerült , a jigfej súlya. Az előbbinél nehezebb , rövidebb horogszár mellett döntöttem , abból kifolyólag , hogy a fenéken fogom „zizegtetni” apró ugrásokkal a csalimat. Elméletben szép , de lássuk a gyakorlatot!


A fenékre leérve a csalival , elkezdtem az elméleti dolgot átvarázsolni a valóságba. A közelemben elhaladó vitorlást nézve , megállt a csalim vonaglása a fenéken , és ekkor BAMMM! Olyan komoly rávágást éreztem , h magam is meglepődtem. A „sunyi” lassú csali felbátorította a buckalakót , és ideje is volt minden erejét összeszedni a támadásra. A csali teljesen a torkán , csak az ólomfej látszott ki, és a farka.


Nem is lehetett kérdés , ment is vissza a csali lárva a vízbe. Magam sem hinném el , ha nem éltem volna át , de jöttek a buckalakók sorba. Ám a puha testnek meg volt a sorsa pecsételve , kb 4 kapás után db-okban volt. Már égett a napsütéstől a lábfejem a kajakban,és ez jelezte h bizony eltelt pár halas óra megint csak. Horgony fel , irány a part! Késő délután még sikerült kisurranom kajakkal egy órára , gyorsan letesztelni a szituációt újra. Nagy meglepetésemre, a lassú csalit nem akarták megütni , de a világosabb és atraktor színű action csalikkal sikerült fognom párat. Úgy látszik kellett nekik a gyorsabb csali , vibráció. Sajnos blade vagy verticális csalijaim mind kint pihennek a dobozban , na de majd holnap!

                Vasárnapi csihi-puhi:A kisfiam korán ébredt ,így nem volt esély lustálkodni. Közös reggelink után ,már a kávét is termoszból szürcsöltem befelé evezve J Egyből a nagy vízre eveztem , kb 4 méter mélység felett álltam meg. A sétahajók , vitorlások, már meglehetősen közel voltak. Ez lesz a tuti , mondtam magamban. A kíváncsiság kedvéért egy kis Rippin Rap-ot akasztottam a kapocsba. Az elsőszámú ok ,  a közelben ólálkodó balinok , amiket néha láttam megvillanni. Vízközt járattam a csalim , mikor egy villámcsapásként megütötte vmi de lemaradt. Mivel még jó távon volt kint a csalim , így leengedtem fenékre. Kis „fűrészfogakkal szeleteltem” a buckákat , amikor az egyik beleemelést, jól ismerő kapás követte fejrázásba áttörve. Jobb fajta kövest szelídítettem a kajak mellé , teli pofára vett csalival.


Mi lesz itt ma délelőtt? Kérdeztem magamban. Sikerült még egy halig és kapásig eljutni a vertikálissal , de az utolsó kapás finomságából arra a döntésre jutottam h gumihalra váltok. Csatába küldtem a lila Belly Fisht , s csak úgy aprítottam a köveseket , dobás-hal , dobás-hal… Már hihetetlen , vége vethetetlennek tűnt a dolog , amikor két húzásból semmi. Hmmmm ,beindult az agyam, ”S cselt a cselre kiválón sorjáz” már túrtam is a dobozt.


 Valami halnak nem mondható , áttetszős-fehéres színű flitteres Lunker City’s Grubster 2” került a kapocsba , könnyebb fejjel.


És jó megérzés volt , a lassabban lehulló , meg-meg pöccentett csalit eleinte hasonló bátorsággal verték le a kövesek. Majd pár hal után szintén bátortalanodtak a kapások , és üres behúzások következtek. Elkapva a csaliváltás ritmusát , tovább zongoráztam a palettát. A lerágott farkú „kulabá” következett , rezegtetve , apró pöccintésekkel megugrasztva , sikeresen becsapta az egyre passzívabb , óvatosabb buckalakókat. Sajnos semmi sem tart örökké , kapásaim abba maradtak. Nem maradt más ötlet a tarsolyban , jöhetnek a kreatúrák az extra lassú csalivezetéssel. A jól bevált szitakötő lárvának elcsábultak a kövesek , de sajnos az egyedsúly egyre kisebbnek tűnt. Kell valami más , és turkáltam tovább a plasztikok között , mígnem előbújt egy FishUp rákszagú Real Craw 2” , rákimitáció.


Farokvége felől megtűztem a jigfejjel,és a kajak mellett megvizslatva a mozgását,húzásra is csodálatosan csápolt az ollóival. Fogadni mertem volna rá , hogy halat hoz a csali. Bevontatását apró pöccintésekkel kezdtem , ahogy a rák ugrál , gondoltam , de sikertelen volt sajnos. A második dobás után  mikor leért a fenékre , a boton akartam csak igazítani a kezemben , aminek az eredménye lassú húzás lett , ami a csali homokban húzását eredményezte. Majd a pihenő fázisban,érkezett egy erős koppintás , amiben a bot spicce görbén benne maradt. Ráemelve, éreztem a hal súlyát , amit ő rúgásokkal nyugtázott , majd lassan megindult. Kiemelve a halat , az alsó állán kívülről volt akadva a horog . Valószínűleg a lassan mozgó csali felkeltette kíváncsiságát, és csak reflexből nyúlt oda . Süllőzés közben találkozni ezzel az akadással , amikor gyengén eszik a hal , és a fenéken fekvő csalit üti meg. Ezután már sok időbe, és koncentrációba került ,kicsikarni egy-egy halat. Nem hiába , már dél körül járt az idő , azaz összességében kb. három órát horgásztam aktívan , kapásokkal tarkítva. Gyakorlatilag egy kapás időszakot sikeresen végig horgásztam ,a különféle csalik, és vezetési technikák segítségével. A konklúzió: ha megtalálja az ember a halat , akkor már csak a technikát kell kitalálni , amivel kiváltjuk a kapásreflexet , és mind ehhez persze hatalmas kitartás , türelem kell.

                Mindenkinek hasonló Balatoni élményeket kívánok , görbüljön!

K.R.


 
Regisztráció

Kosár
VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

Keresés a webáruházban

Gyártók


Facebook
Hirdetés
Hirdetés
Kiadó nyaralók
Partnerek
Katalógusok
2014-es katalógusok gyártók szerint:
Hirdetés
Hirdetés